De voorjaarsvakantie van 2025
Voor 2025 is de regio Noord het eerste aan de beurt als het op de voorjaarsvakantie aankomt van 15 februari tot en met 23 februari. Dit houdt in dat regio zuid en midden van 22 februari tot en met 2 maart voorjaarsvakantie hebben. De reden dat er met regio’s en verschillende voorjaarsvakantie periodes gewerkt wordt, is om de vakantiedrukte zo veel mogelijk te voorkomen. Op deze manier wordt de toeristische sector geholpen en heeft zo’n beetje iedereen de kans om een vakantie te boeken bijvoorbeeld. Het is daarnaast ook zo dat door een spreiding het op de weg ook rustiger wordt. Als iedereen tegelijk op vakantie wil met de auto, is de kans op filevorming natuurlijk enorm groot.
Regio Noord | Regio Midden | Regio Zuid |
15 februari t/m 23 februari | 22 februari t/m 2 maart | 22 februari t/m 2 maart |
Vakantie mogelijkheden?
Dit jaar is een jaar wat voor vakanties lastig in te schatten is. Hoeveel we mogen hangt af van de restricties die er op op het moment van de vakantie gelden. De voorjaarsvakantie voor dit jaar zal in het buitenland niet mogelijk zijn, mogelijk zijn er wel opties in Nederland. Zoals vakantieparken. Houd er wel rekening mee dat alle faciliteiten gesloten zijn en dat eten alleen afgehaald kan worden. Een tip is dan om een huisje te huren, met veel leuke faciliteiten erin. Zoals een sauna, wirlpool en of speelkamer. De buitenfaciliteiten zijn soms wel open, zoals speeltuinen, meertjes en zelfs een aantal buitenactiviteiten zoals een bos speurtocht of in sommige gevallen een kinderboerderij.
Andere vakantieperiodes
Ontstaan van de voorjaarsvakantie
De voorjaarsvakantie is een vakantie die voor het eerst ingevoerd werd in de jaren 70 van de vorige eeuw. In dat jaar moest de voorjaarsvakantie zorgen voor een onderbreking na de koude wintermaanden. Ook was het een vakantie die ingevoerd werd omdat veel mensen in deze tijd op wintersport gingen of carnaval vierden. Het kan verschillen per regio wanneer deze Voorjaarsvakantie precies plaatsvindt. De verdeling is dan gemaakt met Noord, Zuid en Midden en hangt het er vanaf in welke regio je woont of waar kinderen naar school gaan.
Samen data bepalen
Het bepalen van wanneer de voorjaarsvakantie is, wordt door de Nederlandse overheid gedaan. Bij dit besluit wordt er door deze instantie rekening gehouden met meerdere partijen. Je moet hierbij denken aan de scholen, ouders en toeristische sector. De data van de vakantie wordt in principe altijd in samenspraak vastgesteld met de toeristische bedrijven, ouderorganisaties en de sectorraden van basisscholen en middelbare scholen. Op deze manier wordt het voor iedereen makkelijk gemaakt om de vakantieperiodes op de juiste manier in te delen en voor te bereiden.
Evenwichtige verdeling
De reden dat er ook overlegd wordt met basisscholen en middelbare scholen is dat het belangrijk is dat leerlingen een evenwichtige verdeling hebben waarbij de vakanties goed verdeeld zijn. Elke 7 of 8 weken is er vakantie. Als een zomervakantie laat begint en eindigt, zal de herfstvakantie opschuiven en ook de voorjaarsvakantie. Op deze manier hoeven leerlingen niet langer naar school dan leerlingen in andere regio’s. Zo is er een gelijke verdeling van het leerjaar en is deze niet te lang of te kort. Er wordt elke 2 jaar gewisseld met welke regio als eerst of als laatste aan de beurt is met de schoolvakanties. Op deze manier zijn de schooljaren ongeveer qua lengte hetzelfde.
Het OCW
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) is de instantie die gaat over de schoolvakanties. Het is echter voor de herfst- en voorjaarsvakantie zo dat de data die aangegeven worden door het ministerie een advies zijn. Zowel de basisscholen als middelbare scholen mogen van de herfstvakantie en voorjaarsvakantie data afwijken wanneer nodig. Het is daarom altijd verstandig om de schoolgids goed door te lezen om de exacte data van de voorjaarsvakantie te weten. Er wordt bij het plannen van deze data altijd rekening gehouden met bepaalde toetsen die elk jaar afgenomen moeten worden
Overige bestemmingen
Kijk ook naar andere bestemmingen als: