Herfstvakantie 2024

De reden dat de spreiding van data voor de herfstvakantie er is, is ook om te zorgen dat elk schooljaar voor iedere leerling dezelfde lengte heeft. Aangezien de vakanties in verschillende regio’s anders zijn, wordt er middels de advies en vaste vakanties gezorgd dat iedereen genoeg vakantie heeft en ook aan het aantal schooluren komt dat verplicht is per leerling. Voor het jaar 2024 is het advies voor de herfstvakantie ook door de overheid naar buiten gebracht. De herfstvakantie zal voor de regio Noord van 26 oktober tot en met 3 november 2024 zijn. Deze datum is ook voor de regio Midden van toepassing. De regio Zuid heeft een week eerder herfstvakantie. Dit zal zijn van 19 oktober tot en met 27 oktober 2024. 

Regio NoordRegio MiddenRegio Zuid
26 oktober t/m 3 november26 oktober t/m 3 november 19 oktober t/m 27 oktober

Vakantie mogelijkheden

In de herfstvakantie gaan veel Nederlands opzoek naar een plek waar het nog steeds warm is. Denk aan de zuid europese landen of de Canarische eilanden. Ideaal om nog even na te genieten van de warmte tot de zomer komt. 

 

Kijk hier voor actuele last minute vakanties in Europa

Ontstaan van de herfstvakantie

Over het algemeen is de herfstvakantie in het tweede gedeelte van de maand oktober. Dit wordt naast de herfstvakantie ook wel de najaarsvakantie genoemd. Deze vakantie is al een heel aantal jaren aanwezig in de Nederlandse schoolvakanties en kan per regio van datum verschillen. De reden dat de herfstvakantie bestaat, heeft te maken met het groot aantal kinderen dat spijbelde in deze periode in het verleden om thuis op het land te helpen. Kinderen moesten namelijk vroeger meehelpen bij het oogsten van de aardappels. Ze moesten dan helpen alles binnen te halen in het najaar en gingen daarom niet naar school.

Thuis helpen

In het verleden moest de aardappeloogst nog met de hand geoogst worden en daar werden ook de kinderen voor ingezet. Aangezien er daardoor gespijbeld werd van school, kwam als oplossing de vakantie om verzuim te voorkomen. Vandaag de dag is de herfstvakantie gewoon een erkende schoolvakantie en elke basis- en middelbare school heeft de herfstvakantie toegevoegd aan de schoolkalender. Als je wilt weten wanneer jouw school de herfstvakantie gepland heeft, kun je in de schoolgids kijken.

Andere vakantieperiodes

Welkome pauze

Tegenwoordig hoeven kinderen natuurlijk niet meer te helpen met de aardappeloogst, maar is het een welkome pauze van school, al is het maar een weekje. De overheid geeft een advies over wanneer welke regio’s herfstvakantie heeft, maar daar mogen scholen van afwijken wanneer ze dit willen. Het is namelijk precies dat, een advies. Voor een school is het dus niet verplicht om de datum uit het advies aan te houden voor de herfstvakantie. De reden dat niet alle regio’s tegelijk herfstvakantie hebben, is om vakantiedrukte te voorkomen. Bij de zomervakantie, kerstvakantie en meivakantie moeten de data verplicht overgenomen worden door scholen.

Verschillende data

Het is dan wel een advies, maar de meeste scholen houden zich wel aan de data die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn aangewezen voor de herfstvakantie. In de herfstvakantie zijn mensen vaak wel van plan om even tijd door te brengen ergens anders dan thuis. Door de regio’s verschillende data te geven voor de herfstvakantie wordt de drukte voor de toeristische sector enigszins beperkt. Het ministerie neemt het besluit over de data dan ook eigenlijk nooit helemaal alleen. Er wordt altijd overleg gepleegd met onder meer de toeristische sector, ouderorganisaties en de onderwijssector. Op deze manier komt men tot een overwogen besluit waardoor iedereen op de juiste manier de vakanties kan gebruiken.

Overige bestemmingen

Kijk ook naar andere bestemmingen als: