Meivakantie 2024

Voor 2024 is de datum voor de meivakantie zoals gezegd ook voor elke regio hetzelfde. Zowel Noord, Midden als Zuid hebben van 27 april tot en met 5 mei 2024 meivakantie. Waar normaal gesproken 1 regio later of eerder is, is dit bij deze vakantie niet het geval. In de meivakantie kun je dus eerder met vakantiedrukte te maken krijgen. Dit heeft er mee te maken dat alle regio’s tegelijk meivakantie hebben. Je zult voor deze periode dus op tijd moeten zijn als je van plan bent een weekje of weekendje weg te gaan

Regio NoordRegio MiddenRegio Zuid
27 april t/m 5 mei 27 april t/m 5 mei27 april t/m 5 mei

Vakantie mogelijkheden

Het is op dit moment nog heel lastig te zeggen wat er wel en niet kan in de meivakantie. De verwachting is, dat vakanties in Nederland wel gaan kunnen en er ook meer mogelijk zal zijn. Denk aan vakantieparken en hotels in eigen land. Of naburige vakantiemogelijkheden zoals in Duitstland, Belgie en verder mogelijk zijn, is nog niet bekend. 

Ontstaan van de meivakantie

De meivakantie in de huidige vorm ontstond in 1993. In de beginjaren van deze meivakantie werd deze vakantie ook wel de Tulpvakantie genoemd. Deze vakantie is ingesteld omdat de periode tussen Pasen en de zomervakantie te lang was. Door de meivakantie er tussen te zetten was er een betere indeling van het schooljaar en hoefden kinderen niet te lange periodes achter elkaar in de schoolbanken te zitten. De vakanties geven de mogelijkheid om even de gedachten op wat anders te zetten om dan weer met goede moed terug naar school te gaan. Door de meivakantie wordt de tijd richting de schoolvakantie kleiner en is daarom een welkome vakantie.

Vakanties goed verdelen

Het onderwijs wilde met de meivakantie inspelen op de behoefte om de vakanties goed over het schooljaar te verdelen. Met Koningsdag, voorheen Koninginnedag, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag was deze periode de ideale tijd om de meivakantie in te plannen. De meivakantie valt precies tussen de voorjaarsvakantie en de zomervakantie en zorgt ervoor dat leerlingen niet te lang achtereen in de spreekwoordelijke schoolbanken hoeven te zitten. De meivakantie is een vakantie die hetzelfde is voor de regio’s Noord, Midden en Zuid. Sommige mensen kiezen ervoor om lekker naar het buitenland te gaan en andere blijven lekker in eigen land.

Andere vakantieperiodes

Meerdere partijen bepalen mee

De data van de meivakantie worden door de Nederlandse overheid bepaald. Hierbij wordt wel gepraat met meerdere partijen om zo tot een goede verdeling van de data te komen. Zo wordt er voordat de data vastgezet wordt, gepraat met onder meer de toeristische sector, de onderwijssector en ouderorganisaties. Dit is de manier om te zorgen dat elke organisatie zich op de juiste manier elk jaar weer kan voorbereiden op de vakanties die komen gaan.

Meerdere mogelijkheden

Het is voor het onderwijs belangrijk voor zowel leerlingen als leraren dat de verdeling goed gemaakt wordt. Door verschil te maken in wanneer welke regio vakantie heeft, kan er gezorgd worden dat voor elke leerling het schooljaar ongeveer even lang duurt. Aangezien de meivakantie vaststaat en voor elke regio hetzelfde is, geeft dit mogelijkheden met de andere vakanties om te schuiven wanneer dit nodig is. Dit is ook een manier om te zorgen dat de drukte in de vakantieperiode lager gehouden wordt. Door de meivakantie dezelfde datum voor elke regio te maken, is het mogelijk voor families uit alle regio’s om samen activiteiten te plannen bijvoorbeeld.

Het OCW

De overheidsinstelling die gaat over de planning van de schoolvakanties is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Waar de data voor de herfst- en voorjaarsvakantie een advies zijn, is de meivakantie geen advies, maar een vaste datum. Dit

houdt in dat de scholen, zowel de basis als de middelbare, niet afwijken van deze vastgestelde datum. Je kunt voor de exacte datum in de schoolgids kijken voor het geval dat, maar de datum staat vast. Bij de planning van de meivakantie moet er rekening gehouden worden met de toetsen en examens die in dit gedeelte van het jaar gehouden moeten worden.

Overige bestemmingen

Kijk ook naar andere bestemmingen als: