Kerstvakantie 2024

Zoals eerder vermeld, de data van de kerstvakantie wordt door de overheid bepaalt. Hier moet elke onderwijsinstelling zich aan houden en dit wordt dan ook altijd gewoon gedaan. De data voor het jaar 2024 zijn ook bekend. Voor alle regio’s geldt dezelfde periode voor de kerstvakantie. Dit jaar zal van 21 december 2024 tot en met 5 januari 2024 de kerstvakantie

gevierd gaan worden. Deze datum is zoals gezegd dus hetzelfde of je nu tot de regio Noord, Midden of Zuid hoort. De kerstvakantie wordt al vrij vroeg vastgesteld door de overheid en dat heeft allemaal te maken met de vaste feestdagen die in deze periode zijn.

Regio NoordRegio MiddenRegio Zuid
21 december t/m 5 januari21 december t/m 5 januari21 december t/m 5 januari

Vakantie mogelijkheden

De kerstvakantie is een ideaal moment om er even lekker tussenuit te gaan. Dat kan zijn in Nederland zelf of daarbuiten. Europa biedt vele mooie, warme of juist koude bestemmingen. De wintersport is zeer populair de laatste jaren, maar overwinteren op de canarische eilanden trekt ook elk jaar weer meer en meer toeristen.

Kijk verder op onze site voor actuele last minute vakanties.

Ontstaan van de kerstvakantie

Aan het einde van het jaar start de kerstvakantie elk jaar weer opnieuw. Zoals de naam al zegt, is deze kerstvakantie rond de Kerst en neemt deze vakantie ook de jaarwisseling mee. De eerste maandag na de jaarwisseling beginnen de scholen vervolgens weer. Zoals iedereen weet is Kerstmis een christelijk feest en van daaruit is ook het eerste begin van de kerstvakantie ontstaan. In deze tijd zijn niet alleen scholen, maar ook bedrijven en overheidsinstanties gesloten.

De overheid bepaalt

De data van de kerstvakantie wordt vastgesteld door de overheid en deze staat vast voor alle scholen. Aangezien de Kerstdagen en de jaarwisseling in principe standaard vrije dagen zijn, is de overheid de instantie die bepaald welke dagen tot de kerstvakantie horen. De kerstvakantie wordt altijd rondom deze feestdagen gepland en in sommige gevallen kunnen er nog een aantal dagen in het nieuwe jaar bij de kerstvakantie horen. Het is voor scholen niet mogelijk om een andere datum te kiezen voor de kerstvakantie. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zet vast welke data hiervoor staan en daar hebben alle scholen zich aan te houden.

Andere vakantieperiodes

Dezelfde data

In sommige gevallen is het goed om een spreiding van de vakanties te hebben gedurende het jaar. Deze worden dan verdeeld over de regio’s Noord, Midden en Zuid. Dit is vooral om de drukte van de vakanties te verminderen. Bij de kerstvakantie is dit geen mogelijkheid. Elke school heeft tijdens dezelfde data kerstvakantie of het nu een basis- of middelbare school is. Elke school is verplicht om de datum van de kerstvakantie van de overheid over te nemen en deze aan de schoolkalender toe te voegen. Je zult dus in de schoolgids precies kunnen zien wanneer de kerstvakantie is.

2 weken vakantie

Waar het bedrijfsleven vaak een kortere kerstvakantie hanteert, is dit voor de schoolvakantie anders. De kerstvakantie voor scholen telt 2 weken en daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen het basis of middelbaar onderwijs. Het is de ideale tijd om even een trip te maken naar het buitenland en er zijn dan ook genoeg mensen die ervoor kiezen om kerst niet thuis te vieren. Dit is dan ook waarom het in de kerstvakantie soms druk kan zijn om te reizen. Als je ook van plan bent om in de kerstvakantie op reis te gaan, is het goed om dit op tijd te boeken. Zo weet je zeker dat je een plekje kunt bemachtigen.

Overige bestemmingen

Kijk ook naar andere bestemmingen als: