Paspoort kwijt, wat nu?

Oei, dat is even schrikken! Je bent je paspoort kwijtgeraakt en je staat op het punt om op reis te gaan. Of je paspoort is gestolen terwijl je op reis was. Wat nu? Kun je op reis of kun je wel terugkomen naar Nederland zonder reisdocument? Het antwoord is, voor 99% van de gevallen, ‘ja’, maar daarvoor dien je eerst een aantal stappen te ondernemen. Het is best een gedoe, dus zorg ervoor dat je jouw reisdocument goed opbergt en goed bij je houdt als je op reis bent. Als het je één keer overkomen is, overkomt het je nooit meer.

Paspoort kwijt in Nederland

Ga je op reis en ben je jouw paspoort kwijt? Of is jouw paspoort gestolen? Dan dien je eerst een aangifte van vermissing te doen bij de gemeente waar jij ingeschreven staat. In veel gevallen kun je dit tegelijkertijd doen met de aanvraag van een nieuw paspoort en in sommige gevallen kun je dit ook online doen. Vervolgens zijn er verschillende manieren om toch aan jouw reisdocument te komen:

1. Paspoort aanvragen bij gemeente

Wanneer je een nieuw paspoort wil aanvragen bij de gemeente waar je ingeschreven staat, dien je eerst online of telefonisch een afspraak te maken voor het aanvragen van het nieuwe reisdocument. Je dient alle reisdocumenten, die jij in je bezit hebt, mee te nemen. Dus heb je thuis nog een identiteitskaart liggen, vergeet deze dan niet mee te nemen. Neem ook een pasfoto mee van maximaal 6 maanden oud. Let op: de pasfoto dient te voldoen aan de pasfoto-eisen. Als je een nieuw paspoort hebt aangevraagd, zal deze binnen vijf werkdagen klaar liggen bij het gemeentehuis.

Heb je tegelijkertijd een aangifte van vermissing van je paspoort gedaan? Dan kan het zijn dat de afgifte van het paspoort langer duurt dan vijf werkdagen. Houd hier rekening mee!

2. Spoedaanvraag bij de gemeente

Het is ook mogelijk om een spoedaanvraag voor een paspoort te doen bij jouw gemeente. Je doet dan een telefonische spoedaanvraag vóór 14:00 uur, dan kun je het paspoort de volgende werkdag ophalen bij jouw gemeente. Let op: houd rekening met bijna het dubbele bedrag van het aanvragen van een ‘normaal’ paspoort.

3. Noodpaspoort aanvragen bij luchthaven

Is het echt niet meer mogelijk om voor vertrek een nieuw paspoort aan te vragen bij de gemeente? Dan heb je als allerlaatste optie nog het aanvragen van een noodpaspoort op de luchthaven van vertrek. Echter, kom je alleen in aanmerking voor een noodpaspoort als je aan bepaalde voorwaarden voldoet zoals het niet kunnen uitstellen van de reis, het kunnen vaststellen van je identiteit (door bijvoorbeeld je rijbewijs of je paspoort mee te nemen). De exacte voorwaarden kun je vinden op de website van de Rijksoverheid. Een noodpaspoort kost sinds 1 januari 2020 €49,81. Daarnaast is een noodpaspoort alleen geldig voor de reis waarvoor het is uitgegeven. Als je weer terug bent van je reis dien je een ‘normaal’ paspoort aan te vragen.

Paspoort kwijt

Paspoort kwijt in het buitenland

Ben je je paspoort kwijtgeraakt in het buitenland? Het doen van een aangifte is niet verplicht, maar zeker wel verstandig om te doen voor de aanvraag van een noodpaspoort of voor het afhandelen met de verzekering. Er gelden verschillende regels voor binnen de Europese Unie en buiten de Europese Unie:

1. Paspoort kwijt binnen de Europese Unie

Als je je paspoort bent kwijtgeraakt binnen de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland kun je contact opnemen met de maatschappij waarmee je reist om te overleggen of het hebben van een paspoort noodzakelijk is. In de meeste gevallen is het mogelijk om zonder reisdocument terug te reizen. Ze vragen dan meestal wel om het bewijs van je aangifte bij de lokale politie en/of een kopie van het reisdocument dat je bent kwijtgeraakt.

2. Paspoort kwijt buiten de Europese Unie

Ben je je paspoort kwijtgeraakt buiten de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland? Dan dien je een noodpaspoort aan te vragen. Dit kun je doen door naar de Nederlandse ambassade of consulaat te reizen of een e-mail te sturen en hier je aanvraag te doen. Raadpleeg hiervoor de website www.nederlandwereldwijd.nl om exacte informatie te verschaffen.

Voorkom misbruik

Om misbruik van jouw gestolen of vermiste paspoort of identiteitskaart te voorkomen, dien je een verklaring vermissing reisdocument in te vullen. Op die manier staat jouw paspoort of identiteitskaart internationaal op vermist en kan niemand er misbruik van maken. Je levert de verklaring persoonlijk in bij de ambassade of het consulaat. Vind je daarna je reisdocument toch weer terug? Gebruik van een vermist reisdocument is strafbaar. Lever je ‘oude’ paspoort in bij de gemeente zodat zij het kunnen vernietigen.

Meer info over reizen: