Vliegen en zwanger - zeven vragen en antwoorden

Als je zwanger bent, wil je natuurlijk ook gewoon op vakantie kunnen. Lekker even weg van de dagelijkse sleur en naar een heerlijk strand of een sportieve wandelvakantie als dat meer je voorkeur geniet. Als je niet helemaal weet of je wel kan vliegen als je zwanger bent en hoe lang dit nog kan, dan kun je dit hieronder even goed bekijken. Zo kun je zonder zorgen op pad en weet je dat je optimaal kunt genieten van je trip. Of je nu voor een zonvakantie, verre reis of all inclusive gaat. 

Is het veilig om te vliegen als je zwanger bent?

Het is al een paar keer voorgekomen dat een kind aan boord van een vliegtuig ter wereld is gekomen en ze willen door je tot een bepaald aantal weken te laten vliegen, dit soort bevallingen voorkomen. Op de vraag of het veilig is te vliegen is het antwoord ja. Je kunt tijdens je zwangerschap gewoon veilig aan boord stappen. Het is wel verstandig om de reis met je gynaecoloog of verpleegkundige door te spreken. Zelfs een vliegreis van rond de zes uur is gewoon veilig en kan, mits je dit zelf wilt natuurlijk.

Tot wanneer kan je blijven vliegen?

Tijdens de eerste twee trimesters van je zwangerschap kun je zonder problemen vliegen. Dit betekent dus dat je nog zes maanden kunt blijven reizen met het vliegtuig. Als je tussen de 27 en 30 weken zit, kun je nog steeds wel vliegen, maar heb je de eerder genoemde verklaring nodig. Het kan per luchtvaartmaatschappij verschillen vanaf welke week je deze nodig bent, dus voor je vertrek, kun je dit het beste even nakijken. Van de 36e tot de 40e week mag je niet meer vliegen, dan is het risico op bevallen tijdens de vlucht logischerwijze zeer groot.

Vliegen zwanger

Heb je een zwangerschapsverklaring nodig?

Wanneer je net zwanger bent of in ieder geval niet langer dan 28 weken zwanger bent, kun je nog prima vliegen. Bij de meeste vliegmaatschappijen moet je daarvoor wel een verklaring hebben dat je zwanger bent. Om zeker te zijn kun je zo’n verklaring het beste al bij je hebben vanaf je 25e week, zo voorkom je problemen en hoef je niet bang te zijn dat je bijvoorbeeld niet mee terug mag vliegen. Neem dus geen risico en zorg dat je op tijd een verklaring hebt. Als je namelijk drie weken op vakantie gaat en je op de terugweg over de 28 of 29 weken bent, is de kans groot dat je niet meer mag vliegen.

Wat is een zwangerschapsverklaring?

Wanneer je een meerling verwacht, dus vanaf een tweeling, mag je sowieso niet meer vliegen vanaf de 34e week. Voor de weken ervoor heb je dus een zwangerschapsverklaring nodig. Zo’n verklaring wordt gezien als officieel bewijs dat je zwanger bent. Er staat onder andere op dat je zwanger bent en wanneer het kindje ter wereld gaat komen. Als je zo’n verklaring wilt hebben, kun je deze bij je verloskundige, gynaecoloog of bijvoorbeeld je huisarts verkrijgen.

In welke taal moet de verklaring zijn?

Als je zo’n verklaring meeneemt, is het verstandig erover na te denken in welke taal deze moet. Als je naar het buitenland gaat, is een Nederlandse verklaring natuurlijk niet zo heel praktisch. Als je deze in het Engels laat maken, dan kunnen ze op zowel het vliegveld waar je vandaan vertrekt hier en het vliegveld waar je vandaan vertrekt op de terugweg, de verklaring lezen en begrijpen. Als je naar Arabische of Franse landen of kolonies gaat dan kun je de verklaring het beste in het Arabisch of Frans laten maken. Zo voorkom je miscommunicaties en verklein je het risico dat je niet mee mag.

Hoe oud mag de verklaring zijn?

Zorg ervoor dat je de zwangerschapsverklaring laat maken in de buurt van de vertrekdatum. Het verschilt per land of vliegtuigmaatschappij hoe oud zo’n verklaring mag zijn. Sommige hanteren zeven dagen, andere weer vijf dagen. Het is dus verstandig om vijf dagen aan te houden, maar check het voor de zekerheid wel even. Om de verklaring te krijgen, moet je officieel onderzocht worden, maar meestal gebeurt dit niet.

Wat is een MEDIF?

Een MEDIF is een Medical Information Form welke bij een aantal luchtvaartmaatschappijen te verkrijgen is. Dit is een verklaring in het Engels die je kunt downloaden en hier hoef je alleen nog maar wat op in te vullen. Zodra deze ingevuld is, moet je verloskundige of gynaecoloog deze ondertekenen en ben je ready to go.

Goedkoop op reis!