Welk eiland wordt ook wel klein Venetië genoemd?

In de Lagune van Venetië vinden we zomaar even 120 verschillende eilanden terug. Elk eilandje beschikt over diens eigen unieke kenmerken waardoor ze eigenlijk stuk voor stuk erg bezienswaardig zijn. Tijdens een vakantie in Venetië kan je in de vaporetto stappen om vervolgens een dagje lekker te gaan eilandhoppen. Tijdens zo’n uitstap maak je niet alleen kennis met de ambacht van de glasblazers op Murano, maar ook met oogverblindend Burano. Tijdens het eilandhoppen kom je ook enkele meer lugubere plaatsen tegen waarvan het dodeneiland San Michele uiteraard het meest tot de verbeelding spreekt. Voor één van de eilanden die deel uitmaken van de Lagune van Venetië geldt dat er vaak naar wordt verwezen als zijnde het ‘Klein Venetië’. We hebben het eiland inmiddels zelfs al genoemd. Wil jij hier graag alles over te weten komen? Dan ben je daarvoor op deze pagina aan het juiste adres!

 

Opzoek naar Last Minutes in Italie kijk dan verder.

Klein venetie

Murano of 'Klein Venetië'

We zullen maar meteen met de deur (of moeten we zeggen met de glasblazers?) in huis vallen. Eén van de eilandjes die is terug te vinden in de Lagune van Venetië is Murano. Het is meteen ook dit eiland waarnaar wordt verwezen als zijnde het ‘Klein Venetië’. Murano staat in het bijzonder in het teken van de glasgeschiedenis die er zich heeft afgespeeld. Een bezoek aan het Glasmuseum op het eiland is dan ook eigenlijk verplichte kost. De reden waarom heel wat mensen die glasblazen als beroep hadden uiteindelijk naar Murano zijn verhuisd is terug te vinden in het feit dat in het jaar 1291 glasblazen in Venetië werd verboden. Het eiland was toen nog grotendeels volgebouwd met hout en het glasblazen zorgde vooral daardoor voor een te groot risico.

De zege, maar ook de vloek van de glasblazers

De glasblazers van Murano waren de enige glasblazers van heel Europa die er in slaagden om glazen spiegels te maken. Bovendien bleek ook al snel dat ze over bepaalde, verfijnde technieken beschikten waarmee ze er onder meer in slaagden om veelkleurig glas en imitaties van edelstenen te maken. De kennis waar de glasblazers over beschikten was een zege, maar tegelijkertijd ook een vloek. Men mocht namelijk het eiland niet meer verlaten omdat men dan het geheim van glasblazen zou kunnen verspreiden. Wel was het zo dat de glasblazers konden rekenen op allerhande privéleges waardoor ze tot de hogere standen van de bevolking uitgroeiden.

Waar komt de naam Klein Venetië vandaan?

Rest natuurlijk voor veel mensen de vraag waar Murano haar bijnaam ‘Klein Venetië’ aan te danken heeft. Dat is het gevolg van het karakter waar het eiland over beschikt. Eigenlijk vertoont Murano ongelofelijk veel gelijkenissen met Venetië. Niet alleen de architectuur blijkt zo van de grote zus weggeplukt te zijn, dat geldt ook voor de vele vrolijke kleuren die je hier overal aantreft. Tel daar ook nog eens de leuke kanaaltjes bij op en je hebt inderdaad als het ware een kleine versie van het toeristisch zo populaire Venetië. Murano verschilt wel ten opzichte van het “echte” Venetië door het gebrek aan drukte. Wil je dus met andere woorden even vluchten uit de hectiek? Dan ben je hier aan het juiste adres!