Wat is er te doen in Lyon?

Reizen naar Lyon is altijd een traktatie, of het nu voor zaken of voor plezier is. Als je de stad voor het eerst bezoekt, moet je weten dat het de hoofdstad is van de Franse streek Rhône-Alpes, die beroemd is om zijn wijnproductie. Het hoeft niet te verbazen dat veel van de beste wijnen van Frankrijk uit deze streek komen. 

Prijs

p.p.p.p.

Sterren

Stad

Reisorganisaties

Genieten in Lyon

Als wijn je ding is, ben je op de juiste plaats aangekomen. De keuken in Lyon is ook een grote trekpleister, dankzij de ligging van de stad, waardoor ingrediënten uit heel Frankrijk gemakkelijk te krijgen zijn. Als je je maaltijden liever aan de lichtere kant hebt, is de stad ook beroemd om zijn verse zeevruchten en zijn prachtige keuze aan verse groenten

 

Lyon is bovendien de op één na grootste stad van Frankrijk, en heeft een geschiedenis die teruggaat tot het Romeinse Rijk. Vandaag heeft de stad een uitgesproken culturele identiteit, en is een belangrijke toeristische bestemming. Een aantal van de meest bijzondere bezienswaardigheden en activiteiten hebben wij voor je in beeld gebracht:

 

Musée des Beaux Arts

Het Musée des Beaux Arts is een geweldige plaats voor elke kunstliefhebber om te bezoeken. Het gebouw zelf is een mooi voorbeeld van 19de-eeuwse architectuur, terwijl de tentoongestelde schilderijen en beeldhouwwerken meestal het werk zijn van beroemde kunstenaars. Ook herbergt het museum een uitgebreide selectie tekeningen, waarvan sommige dateren uit de 16de eeuw. De collectie omvat zelfs enkele zeldzame prenten van beroemde kunstenaars als Vermeer en Rembrandt.

Lyon

Traboules

De traboules in Lyon zijn een verbazingwekkend bewijs van hoe de stad, ooit een Romeinse kolonie, in de loop der eeuwen gegroeid en veranderd is. De traboules werden oorspronkelijk gebruikt als een manier om goederen door de stad te vervoeren via een reeks doorgangen en trappen.  Het duurde echter niet lang of de plaatselijke bewoners begonnen ze te gebruiken als sluiproutes om bij hun huizen en bedrijven te komen, en het duurde vervolgens weer niet lang of de traboules waren een centraal deel van de stad geworden.  

Tegenwoordig kun je de traboules bekijken door gewoon door de stad te slenteren, of door een rondleiding te nemen met een gids die je hun geschiedenis kan vertellen en je de beste traboules om te bezoeken kan laten zien.

 

Vieux Lyon

Vieux Lyon is de oude stad van Lyon, Frankrijk, en een wijk die een bezoek meer dan waard is. Ze is zeer goed bewaard gebleven en biedt een boeiend inzicht in het verleden van de stad. De stad heeft veel musea en galeries die een mooie manier bieden om de plaatselijke geschiedenis te leren kennen, en in de omgeving vind je ook talloze bars en cafés, en een overvloed aan restaurants.

Vieux Lyon is lang beschouwd als de mooiste wijk van de stad. Tegenwoordig zijn nagenoeg alle gebouwen in Vieux Lyon geclassificeerd als historische monumenten, en dat zijn ze al sinds de 19e eeuw. Een verblijf in Lyon is dan ook eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan dit historische stukje Lyon!

 

Fourvière Basilica

Lyon is een stad die van geschiedenis doordrenkt is, met een van de charmantste oude stadskernen van Frankrijk. Om de stad echt te leren kennen, is een bezoek aan de Basiliek van Fourvière een must. 

De Basiliek is een populaire plaats voor mensen om te bezoeken, het is een bestemming die bij veel mensen geliefd is om zijn geschiedenis en het adembenemende uitzicht over de stad Lyon.

Oude binnenstand Lyon

Parc de la Tête d’Or

Het Parc de la Tête d’Or is het grootste stadspark van Frankrijk, en is tegelijkertijd ook een van de gemakkelijkst toegankelijke openbare parken van Europa. Het Parc de la Tête d’Or is een geweldige plek voor toeristen en plaatselijke bewoners om er te picknicken, te ontspannen, of hun gezin mee te nemen voor een leuke dag vol buitenpret.

Voor wie aan de drukte van de binnenstad wil ontsnappen, is het Parc de la Tête d’Or de ideale plek. Het Parc de la Tête d’Or ligt slechts 10 minuten ten noorden van het stadscentrum en is een perfecte manier om de natuurlijke kant van Lyon te ervaren.

 

Presqu’île

Presqu’île is een wijk op een schiereiland dat de thuisbasis is van veel van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad. Dit geografisch gevarieerde gebied bevat van alles, van parken en tuinen tot musea en galeries. 

Je vindt er ook de meeste oude Romeinse ruïnes van de stad, zoals het Theater van Fourviere, dat in de eerste eeuw gebouwd werd om bijna 20.000 mensen te herbergen en boven op de heuvel Fourvière ligt. Dit historische theater is nog steeds in gebruik, en je kunt een rondleiding nemen om meer te weten te komen over de geschiedenis eromheen.

Het gebied geeft je toegang tot de rivier de Rhône, het Parc de la Tete d’Or, en het la Guillotière – en is ook de plaats waar je het 17de eeuwse Hotel Dieu de Lyon vindt, de basiliek Fourvière, en vele andere toeristische topbestemmingen. 

 

Antiek theater van Lugdunum 

Lyon staat bekend om haar kunst- en cultuurscène, maar er is geen betere manier om die te beleven dan door een van de vele historische monumenten van de stad te bezoeken. Een van de indrukwekkendste en historische is het Antiek theater van Lugdunum, een stenen amfitheater dat in de 1e eeuw na Christus gebouwd werd en nu de thuisbasis is van de Opera van Lyon. 

De muren zijn opgetrokken uit de stenen en rotsen, terwijl de cavea gemaakt is van beton dat bekleed is met stenen om een Romeinse bouwstijl na te bootsen. Het gebouw is een meesterwerk van de Romeinse bouwkunst.

 

De kathedraal van Lyon

Mis tijdens je bezoek ook zeker niet de kans om de kathedraal van Lyon te bezoeken. Deze iconische gotische kathedraal is het centrale bouwwerk van het rooms-katholieke aartsbisdom Lyon. De kathedraal werd gebouwd om het ontwerp van de beroemde Notre Dame kathedraal in Parijs na te bootsen, en is een centrale attractie voor alle bezoekers aan de stad. 

 

Tegenwoordig staat het bouwwerk op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ondanks het feit dat het niet langer de zetel van de katholieke aartsbisschop van Lyon is, is de kathedraal nog steeds een geliefde plaats voor zowel toeristen als inwoners!