Wanneer kun je de beste last minute boeken?

Het antwoord op deze vraag onderzoeken we elk jaar. Waarbij we 6 weken lang de prijzen van diverse aanbieders van verschillende resorts en accommodaties in de gaten houden, om zo de prijswijzigingen in de weken voor de boekingsdatum te kunnen volgen en in kaart te brengen.

Grafiek prijsverschil per aantal weken voor boekingsdatum last minute 2022

Verschil in prijs aantal weken voor boeking

Tabel wanneer kun je het beste last minute boeken 2022

De lagere percentages betekenen het verschil t.o.v. het gemiddelde (dus lagere prijs). De percentages boven de 100% zitten boven de gemiddelde prijs. 

 

Conclusie wanneer kun je het beste last minutes boeken!

Wanneer zijn de prijzen het goedkoopste?

De prijzen in de tabel met de groene kleur zijn het laagste en zien we met name in de 4e week voor de boekingsdatum. Deze was het grootste bij de boeking van de 3 sterren resorts en hotels. De 5 sterren resorts hanteerde het langste dezelfde prijs

 

Wanneer zijn de prijzen het duurste?

De prijzen gingen met name kort voor de vertrekdatum fors omhoog. Wanneer de boeking 1 week voor vertrek zou worden gedaan is deze doorgaans een flink aantal procenten tot wel 10% duurder. In euro soms wel 200 euro per persoon. 

Over dit onderzoek

Om een eerlijk onderzoek te doen, hebben we gekeken naar meer dan 366 datapunten bij drie grote reisorganisaties (Tui, Sunweb, Prijsvrij). Deze zijn opgedeeld in sterrenklasse zoals ook op deze websites ingedeeld. Dit onderzoek is gedaan in de periode 14-07-2022 t/m 18-08-2022. Voor het bepalen van de prijzen is gekeken naar 2 persoons standaardkamers telkens op dezelfde vertrekdatum. 


In een aantal gevallen werden kamers of boekingsdata niet meer aangeboden, op deze momenten zijn we gestopt met deze prijzen verder mee te nemen in het onderzoek. Met name in de laatste week zagen we dat veel accommodaties niet meer aangeboden werden of beschikbaar waren. Ons advies is dan ook niet te wachten tot een week voor vertrek, maar 6 weken voor vertrek te gaan orienteren en boeken tot 4 weken voor vertrek. Via onze website bieden wij het gehele assortiment van Tui, Sunweb aan. Dit onderzoek zal meerdere keren worden gedaan en in de toekomst ook met meerdere vertrekdata. Om zo ook over langere termijn duidelijke antwoorden te geven aan consumenten die deze vraag hebben.