Tips om op reis veilig te betalen

Het maakt niet uit waar je naartoe gaat, je hebt geld nodig. Of het nu gaat om het betalen van een kleine snack op straat of om het volgende hotel te boeken. In dit artikel geven we tips over hoe je het beste gebruik kunt maken van creditcards, contant geld en geldautomaten in het buitenland.

Contant geld en de betaling van alledaagse dingen

In principe is contant geld de meest onzekere manier om geld te vervoeren. Als het wordt gestolen, is het onherstelbaar verlore en vaak vergoed je reisverzekering niet alles. Enkele voorzorgsmaatregelen kunnen helpen om schade te voorkomen of in ieder geval te minimaliseren. Onze tips voor het veilig omgaan met contant geld tijdens het reizen:

Altijd klein kleingeld in je zak.

Het is handig om altijd het kleine kleingeld dat je nodig hebt voor kleine aankopen tussendoor, gewoon losjes in je zak te hebben. Vooral in niet-geïndustrialiseerde landen is het belangrijk om altijd voldoende munten en kleine biljetten te hebben. Grotere biljetten zijn vaak moeilijk in te wisselen op markten en in kleine winkels omdat er gewoonweg niet genoeg wisselgeld is.

Broekzak met knoop

De portemonnee in de achterzak is een makkelijke opgave voor zakkenrollers en andere meesters in hun vak. Zelfs in relatief veilige landen is het daarom nuttig om minstens één knoop op het achterzakje te hebben en de handtas goed te dragen. In landen waar je meer kleine criminaliteit kan verwachten, is het zinvol om ook een neppe portemonnee te kopen. Met andere woorden, een portemonnee die niets echt waardevols bevat. Als je wordt beroofd, kun je deze portemonnee met wat geld overhandigen – hij is bestand tegen een snelle controle door de dief. Er is dus een zeer goede kans dat de dief wegloopt, niet verder zoekt en je relatief onberispelijk en goedkoop wegkomt.

Geldriem en documententas

Als je grote hoeveelheden contant geld bij je moet hebben, bijvoorbeeld omdat er weinig geldautomaten beschikbaar zijn, kun je het geld het beste op verschillende plaatsen verdelen. De geldriem is een goede oplossing voor het dragen van een paar grote biljetten op je lichaam. Een dergelijke gordel is echter niet langer het enige geheime wapen tegen diefstal, en in sommige gevallen wordt er zelfs specifiek naar gezocht. Maar het feit is dat zakkenrollers deze moeilijker kunnen bereiken dan een portemonnee. Hetzelfde geldt voor een documententasje, dat onder de kleding verborgen is. Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, moet je er een hebben voor je paspoort, creditcards, enz. Zakkenrollers gaan meestal niet voor je paspoort. Daarom is het nuttig om belangrijke documenten en geld apart te bewaren.

Betaal veilig met een creditcard

Als je op reis gaat, mag de creditcard alleen worden gebruikt voor betaling op echt veilige plaatsen (bijvoorbeeld in een goed hotel). Dit komt omdat bij de betaling vaak een kopie van de kaart wordt gemaakt, maar in ieder geval worden de kaartgegevens gelezen of uitgelezen. Dit maakt het voor een vervalser zeer eenvoudig om handtekeningen te kopiëren of om al je gegevens (nummer en beveiligingscode) te lezen, op te slaan en te gebruiken. Toch is een creditcard wel makkelijk en soms ook goedkoper, omdat er niet geknoeid kan worden met wisselkoersen, dit regelt namelijk je creditcard maatschappij. Bij een pinautomaat ben je soms overgeleverd aan de koers die, de bank waarbij je pint bepaalt.

Een gebruikslimiet instellen voor je creditcard

Een goede beveiligingsoptie is het zo klein mogelijk houden van de creditcardlimiet voor transacties en debetstanden. Op deze manier kan het slechtst denkbare scenario binnen de perken worden gehouden. De limiet mag echter ook niet te klein zijn, want het is zeker niet praktisch om toestemming van de bank te moeten krijgen voor het boeken van een vlucht.

 

Voor super last minute kijk verder op:

Last minutes Europa
Last minutes Afrika
Last minutes Carribean
Last minutes Noord-Amerika
Last minutes Midden Oosten