Wat is er te doen in Munchen?

München is de hoofdstad van Beieren en de op twee na grootste stad van Duitsland. De stad is bekend om zijn vele kunstverzamelingen, universiteit, en cultureel erfgoed. De stad herbergt veel musea, galeries en een aantal architectonische bezienswaardigheden.

 

De stad staat bekend om zijn vele mooie gebouwen, waaronder de Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk). Andere bekende bezienswaardigheden zijn de levendige Engelse Tuinen, het beste voorbeeld van de Duitse Biergarten, de Oude Stad, en het wereldberoemde Hofbräuhaus.

 

Een aantal van de mooiste hoogtepunten in deze Zuid-Duitse stad hebben wij voor je in kaart gebracht!

BMW Museum

 

Als je van plan bent München te bezoeken, trek dan een dag uit voor een bezoek aan het BMW Museum. Hoewel het misschien voor de hand lijkt te liggen, is het een fascinerende plek die je een heel nieuwe waardering voor de Beierse cultuur en het merk zelf zal geven.

 

Het museum is gehuisvest in een gebouw dat in de jaren 1920 gebouwd werd. Zoals je je kunt voorstellen, zijn veel van de tentoongestelde stukken gewijd aan de autoproductiegeschiedenis van het merk, maar er zijn ook een aantal andere interessante collecties om te bekijken, zoals een die zich richt op de ontwikkeling van motoren. Andere hoogtepunten zijn een interactieve motorervaring en een uitstalling van klassieke en moderne BMW voertuigen.

Munchen

Deutsches Museum

Ingebed in de schaduw van München’s beroemde Frauenkirche is het Deutsches Museum een van de grootste en populairste musea in Duitsland. Met duizenden tentoongestelde voorwerpen en tien verdiepingen tellende vleugels met interactieve displays is het Deutsches Museum een must voor iedereen die belangstelling heeft voor wetenschap, technologie en techniek.

 

Het Duitse Techniekmuseum kan ook bogen op een aantal speciale tentoonstellingen, waaronder de nieuwste Duitse Industriële Revolutie en de Energie van de Toekomst.

 

Englischer Garten

De Englischer Garten is eigenlijk meer een groene ruimte dan een tuin, maar de plaatselijke bevolking noemt het een tuin. In feite is het het grootste stadspark van Duitsland, en het strekt zich uit over meer dan honderd hectaren. De tuin werd aangelegd door een Engelse tuinontwerper op een terrein dat vroeger voor wijngaarden gebruikt werd. Het is een van de populairste parken in München, en een uitstekende plek om een wandeling te maken.

Kasteel bij Munchen

Marienplatz

De Marienplatz is het centrumplein van München, en het is de plaats om te beginnen met het verkennen van de stad. Vanaf de Marienplatz kunnen zowel plaatselijke bewoners als toeristen de vele bezienswaardigheden van München verkennen, zoals het gotische Neues Rathaus of de Feldherrnhalle, een monument gewijd aan het Beierse leger.

 

Op het plein staan ook verschillende musea en monumenten, waaronder de beroemde Mariensäule. Dit levendige plein herbergt bovendien een eeuwenoude architectuur, en het is al bijna vier eeuwen de plaats waar de kerstmarkt van de stad wordt gehouden!

Residentie van München

Als je de stad München komt bezoeken, moet een van de eerste dingen op je reisroute een bezoek aan de Residenz zijn. De Residenz is het vroegere woonhuis van de Beierse heersers en is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur. Tegenwoordig is het een museum en tevens de zetel van het Beierse parlement.

 

Als voormalige residentie van de Beierse heersers van die naam is de Residenz in de stad München het grootste barokke paleizencomplex in Duitsland. Het hart van de Residenz is een plein, de Residenzplatz, dat omringd wordt door gebouwen die de verschillende bouwfasen van de Residenz van 1663 tot nu voorstellen.

 

Hoewel het niet het grootste paleizencomplex van Duitsland is, is het wel het belangrijkste uit historisch oogpunt, en een must voor alle bezoekers aan München.

 

Neues Rathaus

Het Neues Rathaus (Nieuwe Stadhuis) in München is een van de bekendste monumenten en een van de populairste toeristische attracties van de stad. Het Neues Rathaus, dat aan het eind van de 19e eeuw in de stijl van de gotische opleving werd gebouwd, is een imposant bouwwerk dat als symbool van de stad en haar regering dient.

 

Vandaag de dag is het een belangrijk symbool van de inwoners van München, een voortdurende herinnering aan de kracht van de regering die hen al meer dan honderd jaar bestuurt.

 

Viktualienmarkt

Er zijn tal van redenen waarom je een bezoek zou moeten brengen aan de Viktualienmarkt in München. De markt is beroemd om zijn verse, regionale producten. Er zijn ook een aantal restaurants die traditionele Beierse specialiteiten serveren, zodat je tijdens je wandeling kunt dineren op typisch Duitse wijze.

 

Behalve om te eten en te winkelen is de Viktualienmarkt ook een leuke plek om je te mengen onder de plaatselijke bevolking en andere toeristen. Daarnaast is de markt ook de perfecte plaats om wat souvenirs te shoppen om mee naar huis te nemen. Kraampjes verkopen namelijk vooral traditionele Beierse kost zoals worsten, fruit en krakelingen, maar er zijn ook winkels gewijd aan plaatselijke kunstnijverheid, internationale levensmiddelen, en zelfs huishoudelijke artikelen zoals keukengerei en kleding.

 

Kortom: een bezoek aan München is eigenlijk niet compleet zonder een kijkje te nemen bij deze inmiddels beroemde markt.

 

Hellabrunn Zoo

Je zou niet verwachten dat je een dierentuin in het centrum van München zou vinden , maar dat is precies wat de Hellabrunn Zoo is. Des te verrassender is het te vernemen dat het de eerste dierentuin ter wereld was die in de 20e eeuw geopend werd, waardoor het een historische plek is voor bezoekers om te zien. Het is ook ongelooflijk gemakkelijk te bereiken.

 

De Hellabrunn Zoo in is zonder enige twijfel een van de beste dierentuinen van Duitsland. Het is een leuk dagje uit voor het hele gezin, ongeacht het weer, want er is een scala aan binnen- en buitenexposities voor elk wat wils. De dierentuin herbergt meer dan 5.000 dieren, van kangoeroes tot neushoorns, dus het is geen verrassing dat ze elk jaar meer dan een miljoen bezoekers trekt!

Waar ligt Munchen

Deze stad ligt aan de oostkant van Duistland tegen de Oostenrijkse grens aan. Ook kan heel eenvoudig naar Tsjechie of Zwitersland gereden worden vanuit de stad.