Onderzoek vakantie prijzen zomer 2021

De corona pandemie heeft ons leven flink verandert en ook die van de reiswereld. Want daar waar vraag en aanbod voorheen uitstekend samen gingen is die verhouding nu helemaal scheef. Want de vraag is doordat velen maanden niet op vakantie konden heel hoog, maar het aanbod is nog erg beperkt. Welk effect dat heeft op de prijzen hebben wij voor je uitgezocht. Met onderstaande opvallende conclusies:

3/5

De prijzen in de 3 sterren accommodaties liggen nu 17% hoger

4/5

De prijzen in de 4 sterren accommodaties liggen nu 14% hoger

5/5

De prijzen in de 5 sterren accommodaties liggen nu 23% hoger

Gegevens en verschillen

In het onderzoek zagen we bij alle Europese bestemmingen een hogere prijs. Varierend van 5% tot wel 83% hoger. De verhoging wordt met name veroorzaakt door een lagere korting die wordt gegeven op de prijzen. Of de prijzen buiten het vakantieseizoen goedkoper zullen zijn is nog niet bekend.

In totaliteit over alle data gekeken lagen de prijzen gemiddeld 19% hoger dan een jaar geleden!

Over het onderzoek​

In dit onderzoek gebruiken we data die we zelf verzamelen van diverse resorts, hotels en aanbieders. Deze categoriseren we naar drie sterren groepen. De 3 sterren, 4 sterren en 5 sterren vakantieopties die doorgaans door Nederlanders worden overwogen. We hebben de prijzen van vorig jaar vergeleken met die van dit jaar. De volgende gemene delers zijn daarbij in acht genomen:

  • Hetzelfde aantal dagen
  • Dezelfde kamer
  • Hetzelfde resort/hotel
  • Bij dezelfde reisaanbieder
  • Dezelfde vertrekdatum

Voor dit onderzoek is gekeken naar tientallen resorts en honderden datapunten van verschillende reisorganisaties die reizen aanbieden naar verschillende landen en welke ook nu te boeken zijn.

Onze rol

Op Last-minute-vakanties.nl tonen wij van diverse aanbieders de beste aanbiedingen. Wij helpen Nederlandse consumenten met het vinden van een goede vakantie. Daarom tonen wij alleen opties van gerenormeerde reisorganisaties, hotels en resorts van 3 sterren en hoger. Een vakantie is voor veel Nederlanders een groot goed en heeft een belangrijke rol in het welzijn, ontspannen en samenzijn van gezinnen en mensen. Vakanties moeten daarom aansluiten bij de wensen en hun doel dienen.