Leuke dingen om te doen tijdens vakantie!

Op vakantie gaan is natuurlijk al leuk, maar wat zijn leuke dingen om te doen op vakantie? Dat hangt weer af van waar je naartoe gaat. Hoewel dat niet altijd uit hoeft te maken. Een boek lezen aan het zwembad of het strand, sudoku’s maken of wandelen kan natuurlijk overal op vakantie. Maar er valt nog veel meer te doen. Leuke dingen om te doen op vakantie zijn er eigenlijk oneindig. Of je nu in Nederland blijft of de grens over gaat. Van Europa tot Australië. Er zijn altijd leuke dingen om te doen.

Poederfeest

Op vakantie in eigen land

Wie op vakantie gaat in eigen land en dus in Nederland blijft, zal zich snel beperken tot regen. Het regent ook gewoon vrij vaak in Nederland. Toch hebben we in de zomer, lente en nazomer vaak nog genoeg mooie dagen waarop je prima naar buiten kunt om leuke dingen te doen op je binnenlandse vakantie. En als het regent, hoef je echt niet in je vakantieverblijf te blijven zitten met een boek dat je eigenlijk toch al niet wilde lezen. Er is genoeg te doen.

Doe mee aan een poederfeest!

Het klinkt misschien wat vies, maar het is super leuk om mee te doen aan een poeder feest. Hierbij worden pakjes uitwasbare en milieu vriendelijke poeder verkocht of uitgedeeld in verschillende kleuren en deze kun je vervolgens in het rond gooien. Een unieke ervaring en maak je geen zorgen de poeder is zo uit je kleren en van je lichaam.  Wil je ook het goede doel steunen. Doe dan mee aan een colour run. Zelfde principe en ook gezond. 

Maak je eigen bord- of dobbelspel

Regent het en zit je in een huisje met je gezin of juist met vrienden? En heb je alle spelletjes wel genoeg gespeeld? Maak dan gewoon je eigen spel. Neem een bestaand spel en verander de regels. Verzin bijvoorbeeld bij elk vakje op ganzenbord een andere opdracht: wie op dat vakje komt, moet de opdracht uitvoeren. Dit kun je natuurlijk ook toepassen op dobbelstenen of een kaartspel. Zelfs bij kwartet. Laat iedereen per kwartet een opdracht verzinnen die ze opschrijven, waarbij je pas weet wat het is als het kwartetspel compleet is bijvoorbeeld. Zo kom je de regendagen binnen wel door op je vakantie.

Ga fotograferen

Een hobby die vele moeten ontdekken om leuk te vinden. Pak je telefoon en ga naar een plek waar je mooie omgevingen kent. Een bos, strand, duinen, kinderboerderij of zelfs een winkelcentrum kan heel leuk zijn om te ontdekken via een camera of gewoon je mobiele telefoon. Ga anders staan dan normaal en schiet lekker in het rond. Je gaat patronen en andere visualisaties ontdekken van de wereld om je heen.

Als je de locatie al goed kent

Op droge dagen wil je waarschijnlijk op stap. Sportief en avontuurlijk of juist niet, stad of dorp, je kunt vast alle kanten op. Ben je voor de zoveelste keer op dezelfde plek en heb je alle wandelingen, fietstochten en musea al gezien? Alle restaurants en kroegen al geprobeerd? Dan heb je een andere insteek nodig. Ga bijvoorbeeld op zoek naar bomen, dieren, planten of gebouwen. Wie weet kom je nog interessante nieuwe dingen te weten over de plek die je al kent.

Een andere omgeving opzoeken

Leuke dingen om te doen op vakantie in Nederland lijken soms moeilijk. Het is niet tropisch, maar we hebben wel stranden. Een groot voordeel van Nederland is wel dat alles dichtbij is. Je kunt dus zo naar de stad rijden als je in een dorp zit of juist andersom. Het strand hoeft nooit ver weg te zijn, tenzij je in Limburg zit bijvoorbeeld. Zelfs als je geen auto hebt of de auto niet wil gebruiken, kun je met het openbaar vervoer vaak overal terecht komen. En de trein of juist de lokale vervoerder kunnen al als een leuk uitje aanvoelen.

Sportief, relaxt en lokaal

We hebben in Nederland dan geen bergen, maar leuke dingen om te doen in Nederland hoeven ook niet sportief te zijn. Overal kun je wel een klimbos of een gamehal vinden om je te vermaken, jong of oud. Dat geldt overigens ook voor escaperooms en trampolineparken. Liever rustig aan? Zoek een spa of sauna op. Of ga naar de lokale bioscoop en uit eten. Vraag simpelweg de lokale mensen wat zij leuke dingen om te doen vinden in de buurt en laat je verrassen door de dingen die je niet online kunt vinden.
Landschap Nederland

Op vakantie in het buitenland

Leuke dingen om te doen in het buitenland zijn er ook in overvloed. Van witte stranden op eilanden met strandfeestjes tot bergwandelingen en wintersport. Of van wijnproeverijen aan de wijngaarden tot aan cultuursnuiven in de grootste musea van het land of zelfs het continent. Het is maar net waar je naartoe gaat natuurlijk. En hoe je dat doet. Ga je bijvoorbeeld vliegen, rijden, met de trein of liftend? Allemaal hebben ze voordelen en nadelen en een andere categorie bagage. In de auto neem je gerust alles mee, in het vliegtuig ben je weer beperkt.

Rijden door Europa

Met de auto op vakantie door Europa doen we meestal direct rijdend naar onze bestemming. Maar de trip geeft je absoluut de kans om leuke dingen te doen in Europa. Check van tevoren je route en maak uitstapjes naar mooie plekken onderweg bijvoorbeeld. Of ga juist voor een roadtrip door Europa en kies plekken uit op een thema. Bijvoorbeeld wijngaarden, culinaire specialiteiten of plekken waar workshops gegeven worden in een lokale ambacht die je nog nooit hebt geprobeerd. Leuk voor met vrienden, familie en als stel.

Backpacken of liften

Wie geen eigen auto heeft of wil gebruiken, maar wel in Europa wil blijven, heeft ook genoeg keuze om leuke dingen te doen. Juist liftend kom je op de meest bijzondere plekken waar je zelf niet aan zou denken. Er zitten natuurlijk wel risico’s aan het liften, let dus goed op bij wie je instapt. Een minder risicovolle manier van reizen langs minder bekende of standaard plekken is simpelweg mensen vragen wat zij een interessante plek vonden. Dat kunnen andere landen of steden zijn, maar ook buurten die je nog niet kent in de plek waar je wel al bent.

Op dezelfde plek blijven

Of je nu ver weg op vakantie gaat of dicht bij huis blijft, bovenstaande opties zijn vooral voor de rondtrekkende vakantieganger een optie. Vlieg je simpelweg naar je locatie en blijf je vooral daar? Dan zijn er ook genoeg leuke dingen om te doen. Ontdek je omgeving elke dag met een ander vervoersmiddel bijvoorbeeld. Je ziet toch andere dingen wanneer je gaat wandelen in plaats van fietsen of andersom. En tegenwoordig zijn er talloze bijzondere vervoersmiddelen om te huren die het nog leuker kunnen maken. Om je ontdekkingstocht steeds een verrassing te laten zijn, gooi je bij elke kruising een dobbelsteen en geef je iedere optie een getal.

Een dagje niets plannen

De bovenstaande opties kun je natuurlijk overal toepassen. Van België tot Amerika. Wie ver weg vliegt, heeft waarschijnlijk al een hoop plannen voor de vakantie. Bezoekjes aan bepaalde plekken en gelegenheden, maar ook de omgeving zijn waarschijnlijk al gepland of in ieder geval bedacht. Vergeet dan vooral niet dat vakantie ook leuk moet zijn. Houd dus een dagje over om niets te doen. Je verzint ter plekke vast iets om die dag mee te vullen. En zo niet, dan kun je altijd cocktails gaan drinken. Of je nu aan het strand, in de stad of in een dorpje zit.

Leer de taal en vraag het de mensen

Vaak zijn de leukste dingen om te doen op vakantie de dingen die je niet gepland hebt. Natuurlijk wil je op je stedentrip de belangrijkste toeristentrekpleisters bezocht hebben. Maar vaak is je hoogtepunt op vakantie iets dat je niet had verwacht. Dat bereik je door te praten met de mensen op je bestemming. Ze kunnen je leuke dingen om te doen aanraden in de omgeving of juist op andere locaties, zodat jij weet waar je daarna heen kan. Hooguit is de taal een obstakel, dus die leren kun je ook mooi op je leuke dingen om te doen lijstje zetten.