Veilig reizen tijdens Corona

Om je te helpen een geïnformeerde beslissing te nemen over de veiligheid en het welzijn van reizen tijdens de uitbraak van COVID-19 (coronavirus) geven we je informatie over veilig reizen tijdens Corona. Zo kun je het risico dat je besmet raakt tot een minimum beperken.

Was je handen regelmatig

Als er geen zeep en water beschikbaar is om je handen te wassen, gebruik dan een handreiniger met een alcoholpercentage van minstens 60%. Deskundigen zijn het erover eens dat handen wassen met water en zeep gedurende ten minste 20 seconden (de tijd die nodig is om ‘Happy Birthday’ twee keer voor jezelf te zingen) de beste verdediging is. Voortdurend gebruik van handgel kan je huid irriteren.

Veilig reizen tijdens Corona: Goede hygiëne

COVID-19 verspreidt zich via druppels speeksel of slijm. Wanneer mensen hoesten of niezen, komen anderen in contact met de druppels. Vermijd dus het aanraken van je eigen ogen, neus en mond met ongewassen handen, omdat virussen het vaakst het lichaam binnendringen via deze manieren.

Ga niet op reis als je je niet goed voelt

COVID-19 lijkt een incubatietijd van ten minste 14 dagen te hebben, in tegenstelling tot de gewone griep die 2 dagen bedraagt. Internationale luchthavens voeren temperatuurcontroles uit voor aankomende, vertrekkende en doorreizende passagiers. Als je koorts hebt die niets met COVID-19 te maken heeft, bestaat de kans dat je wordt geweigerd om verder te reizen tijdens Corona. Bescherm jezelf, en andere reizigers, door niet te vliegen als je ziek bent.

Veilig reizen tijdens Corona: Je mond en neus bedekken

Bedek je mond en neus als je hoest, nies in je elle boog en draag een gezichtsmasker om je medereizigers te beschermen. Als je je tijdens het werk ziek begint te voelen, ga dan zo snel mogelijk naar huis.

Veilig reizen tijdens Corona: Schoonmaken

Hoewel veel luchtvaartmaatschappijen een extra vliegtuigreiniging hebben aangekondigd, is er geen garantie dat elk oppervlak de volledige behandeling zal krijgen. Neem dus antibacteriële doekjes mee om je stoel armsteun, dienbladtafel, rugleuning, ventilatierooster, aanraakscherm van de stoel, hoofdsteun en raamrolgordijn te reinigen. Hetzelfde advies is verstandig voor andere zaken die vaak door reizigers worden gebruikt, zoals afstandsbedieningen van hoteltelevisies en het reinigen van je handen na het reizen met bussen, taxi’s, het vasthouden van leuningen en het gebruik van liften.

Veilig reizen tijdens Corona: Adem gemakkelijk

Bijna alle moderne vliegtuigen hebben HEPA (High Efficiency Particle Arrester) filters die 99,999% van de stofdeeltjes en luchtverontreinigingen zoals virussen en bacteriën zullen filteren, waardoor de hoogst mogelijke kwaliteit van de cabinelucht wordt gegarandeerd. Infectiespecialisten suggereren dat een stoel aan het raam, weg van het voetverkeer van de passagiers, je iets meer bescherming zou kunnen bieden.

Tegengaan van lage luchtvochtigheid voor veilig reizen tijdens Corona

De lage luchtvochtigheid in vliegtuigcabines droogt de slijmvliezen van je ogen, neus en mond uit, waardoor ze minder effectief zijn in het blokkeren van virussen. Om deze reden zweren sommige frequent flyers bij neussprays om de neus te bevochtigen en te reinigen. Drink ook meer water om de droogte in de cabine te compenseren. Echter, nieuwe generatie lange afstand vliegtuigen zoals de Boeing 787 Dreamliner zijn voorzien van technologie die zorgt voor een hogere luchtvochtigheid.

 

Voor super last minute kijk verder op:

Last minutes Europa
Last minutes Afrika
Last minutes Carribean
Last minutes Noord-Amerika
Last minutes Midden Oosten