9 tips voor een fijne vakantie!

Na een lange periode werken of school is iedereen wel toe aan een vakantie. Er even helemaal tussenuit om te ontsnappen aan alle hectiek, de werkstress of de waan van de dag. Even lekker ontspannen op een ander plek, samen met je gezin of vrienden. Een vakantie kan wonderen doen! Helaas komt het nog wel eens voor dat reizen meer stress en spanning oplevert dan de bedoeling is, bijvoorbeeld door de vele voorbereidingen en het geregel. Wil je ervoor zorgen dat jullie vakantie op en top verloopt? Met deze tips lukt het zeker om optimaal van je vakantie te genieten.

Fijne vakantie

1. Kies de juiste vakantie voor een fijne vakantie

Dit klinkt misschien als een open deur, maar een fijne vakantie is natuurlijk een reis en verblijf dat bij jou en je reisgenoten past. Bespreek alle opties dus duidelijk vóórdat jullie een keuze maken over de bestemming, de duur van de vakantie en de manier van reizen. Zo ontstaat er een gezamenlijk verwachtingspatroon en voorkom je teleurstelling. Heb je bijvoorbeeld maar één weekje vrij, dan kan het nogal stressvol zijn om een hele verre reis te maken waarvoor je een visum of inentingen nodig hebt. Misschien is de één toe aan een luie strandvakantie in zon terwijl de ander liever actief de bergen in trekt met een rugzak. Stem je wensen, bestemming, planning én voorbereiding vooraf dus goed af, dat zorgt voor een fijne vakantie.

2. Fijne vakanties beginnen met goede voorbereiding

Is de bestemming gekozen, dan doe je er goed aan om je vakantie ook goed voor te bereiden. Als je hier op tijd mee begint, dan zorgt dit ervoor dat je tijdens je verblijf optimaal kunt genieten. Richt je in eerste instantie vooral op alle regeldingetjes, hiervoor geldt immers “opgeruimd staat netjes”. Veel zaken kun je vooraf al vanuit huis regelen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van snelwegvignetten, tolbadges of milieustickers voor de auto of de aanschaf van trein- of bustickets van en naar de luchthaven. Check ook tijdig of je een visum, inentingen of een gezondheidsverklaring nodig hebt, want dit soort zaken kunnen flink wat tijd in beslag nemen om te regelen. Het kan ook handig zijn om de geldende reisadviezen van de overheid te lezen.

3. Voorpret maakt een fijne vakantie nog leuker

Als alle regeldingetjes voor die fijne vakantie gedaan zijn, vergeet dan zeker de voorpret niet! Om alvast in de stemming te komen is het leuk om je te verdiepen in de cultuur, gastronomie en gebruiken van je vakantiebestemming. Dat kan bijvoorbeeld door het lezen van interessante (reis)boeken en het doorspitten van reisgidsen, maar tegenwoordig kun je jezelf via online video’s alvast helemaal onderdompelen in je volgende reisbestemming. Dit kan via YouTube, maar zoek bijvoorbeeld ook eens op Uitzending gemist of er leuke reisprogramma’s of documentaires beschikbaar zijn. Vergeet ook de culinaire voorpret niet. Als je op reis naar Spanje gaat dan is het natuurlijk leuk om vooraf al eens naar een tapas restaurantje te gaan of een paella-recept uit te proberen!

4. Biedt ruimte voor afwisseling en verrassingen

De fijnste vakanties hebben altijd iets onverwachts. Hoe belangrijk een goede voorbereiding ook is, probeer niet de hele vakantie vooraf vol te plannen met allerlei activiteiten. Laat ruimte over voor spontane acties. Neem bijvoorbeeld eens een andere route dan de eerste keuze van het navigatiesysteem. Stop onderweg eens bij een leuk dorpje of maak tijd voor dat ene gave museum of dorpsfeest. Huur eens een fiets om in plaats van lopen de omgeving te verkennen. Durf ook je planning los te laten als je opeens gewoon zin hebt in die luie stranddag of dagje op de camping. Go with the flow. Ter inspiratie zou je kunnen kijken naar onderstaande video met de mooiste wonderen van de wereld.

5. Een offline vakantie is een fijne vakantie

Je bent er zo aan gewend om meerdere keren per dag je socials, e-mail en het nieuws te checken dat dit wel eens je fijne vakantie in de weg kan zitten. Om echt even los te komen van de dagelijkse sleur en de werkstress is het belangrijk om ook echt even “af te schakelen”. Hoewel het in het begin misschien moeilijk is, is het slim om afstand te nemen. Zet bijvoorbeeld de automatische synchronisatie van je e-mail uit. Ook kan het helpen om de notificaties van whatsapp(groepen) of andere apps tijdelijk uit te zetten. Zo bepaal je zelf wanneer je tijdens je reis incheckt bij het thuisfront en kun je optimaal van je vakantie genieten.

6. Gebruik tips en ervaringen van anderen om voor een extra fijne vakantie

Er zijn op de wereld nog maar weinig onontdekte bestemmingen. De kans is dus groot dat er al wel mensen op dezelfde bestemming geweest zijn die hun ervaringen met je kunnen delen. Aanbevelingen en tips van vrienden, familie of collega’s zijn enorm waardevol voor een fijne vakantie, maar vergeet ook zeker de honderden online reviews, reisverslagen en vlogs niet om dat ene gave restaurantje of die geweldige excursie te vinden. De meest voor de hand liggende plekken om goede reviews te vinden zijn Google Maps en Tripadvisor, maar denk er ook aan om bij aankomst het gastenboek van je accommodatie te checken voor do’s en don’ts tijdens je verblijf.

7. Verdiep je in de taal en lokale gebruiken

Om optimaal te kunnen genieten van je trip helpt het om je een beetje wegwijs te maken in de lokale gebruiken en taal. Als je de basiswoordjes en zinnetjes in een vreemde taal onder de knie hebt, zal je merken dat dingen tijdens je vakantie makkelijker verlopen en mensen vriendelijker reageren. Een beetje achtergrond over de lokale gebruiken kan stress en ongemakken voorkomen. Wordt er bijvoorbeeld siësta gehouden en zijn alle winkels tussen de middag dicht? Gaat men niet om 18.00 uur aan tafel maar pas om 21.00 uur? Wat zijn de geldende gebruiken voor het geven van fooi? Wat zijn de feestdagen en bijbehorende gebruiken van je bestemming?

8. Sluit een fijne vakantie ook fijn af

Aan alle fijne vakanties komt een einde, maar dat is natuurlijk geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Om een weekendje weg of langere reis goed af te sluiten is het belangrijk om ook van de laatste dag een feestje te maken. Bewaar dus bijvoorbeeld niet alle opruimklussen tot het laatste moment en pak je tas of koffer tijdig in. Dit scheelt stress op het laatste moment. Kies bijvoorbeeld voor een relaxte stranddag op je laatste dag. Begin je vakantie niet alleen goed, maar sluit je vakantie ook af met een feestje. Bewaar bijvoorbeeld dat geweldige restaurant of cocktailbarretje voor de laatste avond.

9. Napret als onderdeel van een fijne vakantie

De vakantie hoeft natuurlijk niet helemaal voorbij te zijn direct nadat je weer thuis bent. Niet alleen de voorpret is belangrijk; de napret is dat natuurlijk ook. Bij thuiskomst kun je al je ervaringen delen met vrienden, familie en collega’s. Als je jezelf nog eens helemaal wilt onderdompelen in die geweldige vakantie-ervaring, neem dan zeker de tijd om een mooi fotoboek te maken. Foto’s die op je telefoon blijven staan, worden in de praktijk nog maar zelden bekeken. Een mooi fotoboek pak je sneller uit de kast om nog even na te genieten en kan je ook nog eens makkelijk laten zien aan anderen.

Meer weten en kwaliteits last minutes scoren. Kijk verder op onze website.