De beste bezienswaardigheden in Cancún

Op een nogal bijzonder gevormd eiland van ruim 20 kilometer lang en 400 meter breed voor de noordkust van Yucatán, is Cancún een speciaal ontworpen luxe resort met alles wat toeristen graag zien tijdens hun luxe vakantie. Dit geweldige vakantiecentrum is in iets meer dan een decennium helemaal opnieuw opgebouwd en is nu een van de meest bezochte reisbestemmingen in heel Mexico. Het trekt jaarlijks meer dan vier miljoen toeristen. Dit is ook niet heel vreemd. Er zijn namelijk talloze leuke dingen om te doen, een aantal prachtige witte zandstranden om te ontspannen, indrukwekkende grote koraalriffen om te verkennen en het weer is er nagenoeg altijd heerlijk.

Kortom, een ideale plek voor een vakantie. Het is dan ook tijd om een aantal van de leukste activiteiten van Cancún op een rij te zetten!

Chichen Itza

Chichén Itzá staat op de werelderfgoedlijst en bestaat uit enkele van de beroemdste pre-Spaanse ruïnes in Amerika. Een plek die je eigenlijk niet mag missen tijdens je bezoek aan Cancún. Voor archeologen is de locatie niet te vergelijken met andere plekken, omdat hij bewoond is in drie fasen van de Meso-Amerikaanse geschiedenis en de Nordic Maya Puuc-stijl combineert met een aantal andere bijzondere stijlen. In het centrale deel van de site staan opmerkelijke monumenten zoals de 25 meter lange kalendersteen en de in het oog springende piramide van Kukulkan. Voor liefhebbers van cultuur en historie is het een plek die absoluut niet mag worden overgeslagen.

De prachtige stranden van Cancún

De beste resorts in Cancún zijn gebouwd met directe toegang tot de stranden. Je zult genieten van een adembenemend uitzicht op het kristalheldere en sprankelende water dat deze bestemming zo populair maakt bij toeristen die op zoek zijn naar een onvergetelijke vakantie in Mexico. Cancún bestaat uit een paar lange stranden, en hoewel bezoekers die vaker hier komen hun voorkeuren hebben, kan je eigenlijk geen verkeerde keuze maken. De stranden zijn allemaal prachtig te noemen en hebben ieder leuke activiteiten te bieden. De meest populaire stranden zijn Las Perlas, Linda, Juventud, Langosta, Tortugas en Chac-Mool. Sommige stranden beschikken bovendien ook nog over een levendige boulevard.

Isla Mujeres

Twintig minuten met de veerboot vanuit Cancún ziet Isla Mujeres eruit alsof je op een hele andere wereld bent. Het eiland, iets meer dan zes kilometer lang, wordt voornamelijk doorgereisd met een golfkar, fiets of te voet. Een van de vele leuke kanten van Isla Mujeres is de westkust, die beschut is tegen de wind en stromingen in de Caribische Zee en beschikt over helder transparant water. Het beste strand is overigens zonder twijfel het beroemde Playa Norte met poederwit zand en glinsterende turquoise water.

Museo Maya

Het Museo Maya biedt de ruimte aan enkele van de Meso-Amerikaanse artefacten die in Quintana Roo zijn ontdekt en is hiermee een uitstekende introductie tot een reis naar Chichen Itza. Ze leren over de Maya-handel, landbouw, cultuur, geloofssystemen en de relatie tussen de elite van elke stad en de veldslagen die ze vochten. In het geval van de artefacten worden fragmenten van botten, huishoudelijke artikelen, monumentale sculpturen, sieraden en keramiek op een bijzondere en informatieve manier gepresenteerd. Ten tijde van dit schrijven was er ook een aantrekkelijke maar vreemde tijdelijke tentoonstelling over het Azteekse mensenoffer. Het is hiermee een van de meest bijzondere en vreemde plekken van Cancún.

Het onderwaterleven

Het interactieve aquarium van Cancún is een goede plek om dicht bij het rijke onderwaterleven van de regio te komen. Na het aantrekken van flippers en een snorkel, kan je hier heerlijk zwemmen in de behuizingen van de accommodatie. Deze verblijven worden omringd door een verscheidenheid aan soorten, van pijlstaartroggen tot zeepaardjes tot anemoonvissen. Het echte hoogtepunt is echter het zwemmen met dolfijnen, een spannend programma waarmee je deze vriendelijke zeedieren van dichtbij kunt leren kennen. Soortgelijke programma’s zijn ook beschikbaar op andere nabijgelegen locaties, waarvan Dolphin Discovery een van de bekendste is.

Xcaret

Buiten Playa del Carmen is Xcaret een van de plaatsen die elke minuut van de reis waard is. Het is een activiteiten- en cultuurpark gecombineerd met pre-Spaanse ruïnes en je hebt er de kans om Maya-ambachtslieden aan het werk te zien. Er zijn ook meer recente Mexicaanse tradities zoals Día de Muertos en volksdansdemonstraties. Toen Xcaret werd gebouwd, werden een aantal cenotes (grotten en kloven) ontdekt die door ondergrondse rivieren zijn gemaakt, en vandaag de dag heb je de mogelijkheid om in het kristalheldere water te duiken. De Xcaret-groep exploiteert een aantal niet te missen attracties in de buurt, zoals het nieuwe multi-sensorische themapark Xenses, het waterpark Xel-Ha en het avonturencentrum Xplor Park.

Gezien zo’n 50 culturele en natuurlijke attracties, kan je er zeker van zijn dat je hier gemakkelijk een dag kunt doorbrengen en de vele activiteiten kunt verkennen. Andere hoogtepunten zijn onder meer watersporten, een strand en een lagune, evenals de mogelijkheid om ondergrondse rivieren, een koraalrifaquarium, muziek- en dansvoorstellingen, een paardenshow, een aantal speciale boottochten en natuurlijk de vele restaurants.

De pracht van Tulum

Tulum is een ideale optie voor degenen die graag rustig de tijd nemen om iets te ontdekken. Tulum staat bekend om zijn locatie op een klif en is de enige bekende versterkte Maya-kustplaats. Naast de hoge en brede muren bevat Tulum ook veel andere unieke gebouwen, met name de tempel met fresco’s springt in het oog. Het hoogste gebouw in het dorp, het Castillo, is ook het beroemdste op een klif met uitzicht op zee. Het is bovendien een perfecte locatie om even heerlijk tot rust te komen.

De diepte in

Als je je bedenkt dat Cancún beschikt over prachtig helder water, hoge temperaturen, indrukwekkende riffen, een ruimhartig onderwaterleven en attracties zoals het Underwater Museum, vind je het al snel logisch dat Cancún over een overvloed aan duikcentra beschikt. Ervaren duikers kunnen kiezen uit tientallen plaatsen en onvergetelijke ontmoetingen met dolfijnen, walvishaaien of zeeschildpadden. Overigens zijn niet alle dieren op alle tijden van het jaar te bekijken, maar een groot gedeelte is dit zeker wel. Er zijn ook enkele wrakken en grotten die diep genoeg zijn om niet te worden beïnvloed door de omstandigheden boven het water.

Torre Escénica

Een must in Cancún is een reis naar de beroemde panoramische toren (Torre Escénica). De toren is een herkenningspunt vanwege de hoogte en de splinter dunne basis. Het zorgt voor een leuke afwisseling voor diegenen die een panoramisch uitzicht over de stad en de vele stranden willen. Hoewel sommige steile trappen kunnen worden beklommen, is de beste manier om de top te bereiken simpelweg door plaats te nemen in de grote ronde lift die geleidelijk verandert in een observatieplatform terwijl je op en neer gaat.

Coco Bongo

Coco Bongo is een soort mix van een megaclub en een liveshow die is opgezet in de stijl van Cirque du Soleil. Het is allemaal een beetje over de top, maar zeker niets minder dan wat je zou verwachten van een avond in Cancún. Coco Bonge is met recht een van de meest bruisende uitgaansgebieden te noemen en biedt een aanbod van live muzikanten, confetti en de nodige acrobatiek. Er is voor ieder feestganger wel een passende oplossing te vinden.

De plaats kan overigens erg druk worden op bepaalde momenten, dus is het soms een aanrader om voor de wat duurdere clubs te kiezen tijdens een avond uit. Het kan bij de bars namelijk vrij druk worden op de populaire avonden.

 

Kijk hier voor meer informatie over last minutes in het caribbisch gebied:

Last minutes Mexico
Last minutes Jamaica
Last minutes Cuba
Last minutes Dominicaanse Republiek
Last minutes Curacao